Kuva produktiosta Swamp of Care

Swamp of Care

Acts of Care-teossarjan  (2017-2019) viimeinen osa on Swamp of Care (2020 --->) . Ostimme hehtaarin ennallistettavaa suota Hiilipörssin kautta. Samalla kompensoimme Circus Maximus- esitystaideyhdistyksen toiminnassa syntyneitä hiilipäästöjä. Acts of Care - esitysinstallaatioiden sarjassa  suuri muovinen kuplateltta laskeutui Helsinkiin, Turkuun (kiitos Olohuone-festivaali 2018) ja Prahaan (kiitos Prague Quadriennale 2019 / Kokimo / Fluid Stages) ja kutsui ohikulkijat sisäänsä vastaanottamaan huolta ja hoivaa. 

Acts of Care pyrki tarjoamaan saattohoitoa muuttuvalle ihmiskunnalle. Kupla oli teltta, rajattu intiimi tila, fantastinen pyhäkkö ja  lepopaikka. Yleisö astui sinne sisään ja sai viettää siellä haluamansa ajan. Kuplassa hoitajat auttoivat tulijoita kohtaamaan itsensä osana kiertokulkua sekä antautumaan osaksi yhteistä jaettua planeettaa ja maailmaa. Meille tekijöille hoiva tarkoitti myös sitä, että teoksen valmistamisessa ja esittämisessä harjoittelimme jälkifossiilisen taiteen tekemistä. Tämä ilmeni erilaisina kokeiluina siitä, miten hankimme ja käytimme materiaalia, miten matkustimme ja miten ja minkälaisia aiheita teoksessa käsittelimme. Olemme kiitollisia kaikille eri ihmisille, olioille ja tahoille, jotka auttoivat resurssien haalimisessa.

Teossarjan viimeisenä osana meidän oli tarkoitus julkaista vuonna 2020 Book of Care. Olisimme tallentaneet ja reflektoineet siinä kehittämäämme praktiikkaa ja harjoitteita ja jakaneet oppimaamme tietoa muille taiteilijoille jaettavassa muodossa: kuvin, sanoin ja äänin. Olisimme hoivanneet taitelijayhteisöämme osallistumalla keskusteluun ympäristökriisin esiinkutsumista uusista työtavoista kasaamallla jaettavaa tietoa, jotta sen olisi mahdollista syvetä ja kehittyä eri ihmisten ja yhteisöjen välillä.

Vuosi 2020 on kuitenkin ollut maailmalle ankara. Koronapandemia on sekoittanut ennestäänkin haastavia freelancereiden aikatauluhimmeleitä. Book of Care ei saanut tarpeeksi rahoitusta, emmekä me ehtineet ja jaksaneet tehdä kirjan vaatimaa työtä ilmaiseksi. Luovutimme. Annoimme olla. Päätimme keksiä jotain muuta. Mietimme, mikä voisi olla AoC - sarjan viimeinen osa? Energian ja aineen kierto on ollut tärkeä osa AoC:n toimintalogiikkaa. Mikä on se hoivan teko, johon juuri nyt haluamme käyttää energiaa, aikaa ja resursseja, mikäli emme käytä niitä vielä uuden taideteoksen tekemiseen?

Päätimme sijoittaa Circus Maximus - yhdistyksen myöntämän kirjan kuluihin tarkoitetun summan suon ennallistamiseen. Suon ennallistaminen on fyysistä ympäristöstä huolehtimista ja konkreettinen hoivan teko, jonka voimme mahdollistaa. 

Hiilipörssin kautta ostettava hehtaari ennallistettavaa suota on myös hiilipäästöjen kompensoimista. Silloin kun päästöjä ei voi täysin välttää, niitä voi kompensoida. Acts of Care - teoksen prosessissa  pyrimme kussakin tilanteessa resurssiemme rajoissa parhaaseen mahdolliseen toimintaan, mutta emme kyenneet mitenkään täydellisyyteen.

Muiden sitoumusten muodostama aikatauluhimmeli vaati esimerkiksi  Prahaan matkustettaessa joidenkin työryhmän jäsenten kohdalla lentämistä yhteen suuntaan. AoC - prosessin nimissä myös tavaraa kulki yhdessä muiden teosten kanssa rekalla Helsingistä Prahaan ja takaisin, ja ajelimme pakettiautolla erilaisia dyykkilöytöjä eestaaas sekä keikalle Suomessa.  Aurinkokennosysteemin pettäessä ensimmäisinä esityskertoina turvauduimme paikalla olevaan verkkovirtaan, jonka sähköntuotantotapaan meillä ei ollut sananvaltaa. Ja niin edelleen. Hiilikompensaatio on siis paikallaan. 

Acts of Care 2017–2020 kiittää kaikkia virran varrella kohtaamiamme yleisön jäseniä ja yhteistyökumppaneita, ja toivomme että ennallistettava suohehtaari nauttii hoivasta ja voi hyvin yli antroposeenin/kapitaloseenin/yms-seenin seuraavaan vielä tuntemattomaan geologiseen aikakauteen asti!

Linkkejä:

Acts of Care - teoksen blogi: 

https://actsofcare.tumblr.com

Työryhmän jäsenen Milla Martikaisen artikkeli, jossa myös Acts of Care materiaalina:

https://www.liikekieli.com/lahtokohtia-esityksen-ekososiaalisesti-kestavan-estetiikan-etsimiseen