tumma2

Tumma

Koreografia: Liisa Risu
Tanssijat: Jonna Eiskonen, Ninu Lindfors, Netta Varga
Lavastus: Jyrki Pylväs
Valosuunnittelu: Pekka Pitkänen
Äänisuunnittelu: Jussi Saivo
Pukusuunnittelu: Riitta Röpelinen

Koreografi Liisa Risun teoksessa Tumma lähestytään luonnossa esiintyvää järjestäytymisen ja hajoamisen jatkuvaa tanssia rakennetun ja improvisoidun liikkeen kautta. Tumma hakee temaattisia lähtökohtia Samuel Beckettin myöhäiskauden pienoisromaanista Huonosti nähty huonosti sanottu tihentyen maagiseksi tulkinnaksi elämän ja kuoleman vääjäämättömästä kiertokulusta.

Pääosassa Beckettin tekstissä on voimakas hitaan kuoleman ilmapiiri, jossa ajan kokeminen vaihtelee karujen hetkellisten lähikuvien sekä ajan kulun hitaan raahautumisen välillä. Keskeistä romaanille on myös kertomisen prosessi, joka tuo sanojen ja kielen rytmin, muodon ja semanttisen soinnin teoksen etualaan.

Tumma ei ole suora näyttämötulkinta romaanista, vaan siinä pyritään välittämään niitä tunnetiloja, joita Beckettin tekstin hehku virittää.

Tumma luo rakenteellisia tiloja sekä suunnitellulle että vapaalle tanssille. Jokainen tanssija on oma itsenäinen taiteilijansa, joka etsii ja tunnistaa vapautta yhteisen tekemisen ja sääntöjen sisällä, määritetyn ja vapaan liikkeen vuorovaikutuksessa.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.