totuusooppera

Minna Harjuniemi: TOTUUSOOPPERA
Ensi-ilta: 25.09.2005 Q-teatteri/Puoli-Q, Helsinki

Ohjaus ja dramaturgia: Minna Harjuniemi
Musiikki: Laura Murtomaa & työryhmä
Näyttämöllä: Joanna Haartti, Kristina Haartti, Irene Parkkinen, Aarni Kivinen, Ville Ahonen, Lorenz Backman ja Laura Murtomaa

MITÄ KAIKKEA OOPPERA VOIKAAN OLLA?
Mittakaavavirhe. Mittakaavalaskelma. Maanvyörymä. Myrsky häränsilmässä, vesilasissa, grogilasissa, kukkamaljakossa ja Vanhan Venäläisen Ruhtinaan makuualkovin verhon hapsuissa. Voiko verhojen hapsuja oikoa yksi kerrallaan ja jos voi, miksi emme tekisi niin! Olemmehan pohjimmiltamme oikeassa. Ja jos minä olen oikeassa, olenko sitä keneen nähden ja mistä käsin rajattuna? Voinko olla oikeassa tietämättäni, vai pikemminkin, onko se muutoin edes mahdollista? Milloin totuus tulee? Onko se jotain mikä ylipäätään voi tulla, onko sen mahdollista olla tulemisen tilassa vai vainko se on?

Ooppera on giganttinen laji, joka juhlavasti ilmoittaa: “Tehkää näkyväksi asioiden järjettömiä mittasuhteita, jotta voi ylipäätään käsitellä sitä tosiasiaa, että kaikella on merkitystä!” Mutta toisin kuin meillä itä-kaakossa aina luullaan, ooppera ei liiku ainoastaan ylevän alueella vaan taipuu takertumaan asioista vähäisimpäänkin ja juuri tässä ominaisuudessaan se on Mittakaavojen Taidemuodon Suuri Äiti. Sitäpaitsi, ooppera voi halkaista ihmisen ja sen puolikkaat vetävät vastustamattomasti puoleensa.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.