WHAT DO YOU FEEL WHEN YOU TRY NOT TO FEEL?

WHAT DO YOU THINK WHEN YOU TRY NOT TO THINK?

WHAT DO YOU DO WHEN YOU TRY NOT TO DO ANYTHING?

. . .

SELF HELP on vuonna 2018 alkanut esitys ilmastonmuutoksesta olosuhteena, joka kriisiyttää subjektin ja ympäristön totutun suhteen ja pakottaa kysymään mitä tarkoittaa hyvä elämä ja mitä meistä voisi yhdessä tulla? SELF-HELP pyrkii luomaan tilaa ja ääntä sille surulle ja pelolle, jolle ei ole aina arjessamme sosiaalisesti hyväksyttävää paikkaa. Esityksessä ollaan arkisen muutoksen äärellä ja etsitään ja harjoitellaan nautintotaitoja ja onnen olomuotoja tilanteessa, jossa kriisin vavisuttama elämä ja minuus ei voi enää jatkua tyylilajissa “business as usual”.

SELF-HELP- esitys on muotona kasautuva arkisto ja kollaasi erilaisia, erikestoisia ja eri paikoissa tapahtuvia toisiinsa lomittuvia tekoja ja teoksia. Esityksen näyttämö purskahtelee esiin eri puolilla arkisen maailman kudosta.

Ajatuksellisesti esityksen paikka on kriisin aiheuttama “tyhjä huone”, avoin kysymys, jota esiintyjä täyttää yhdessä kokijoiden kanssa. Tässä prosessissa erityisen tärkeää on että aihe ja tekotapa ovat yhtä, joten työskentely tapahtuu vähitellen, kasautuen ja kokeillen monia erilaisia ja eri mittakaavan ulostuloja ilman ajatusta yhdestä valmiista isosta esityksestä, joka elää hetken määrätyssä muodossa ja kuopataan sitten. Deadline edellä työskentelyn sijaan haluna on luoda materiaalissa tapahtuvaa prosessia, joka pyrkisi myös vääntämään ajatusta esitystä paketoitavana ja myytävänä tuotteena.

Vuonna 2017 SELF HELPin pohjatyötä ja tutkimusta tapahtui 2 viikon Collective intelligence- residenssissä Sisiliassa sekä keväällä 2018 kuukauden residenssissä Mustarindassa Hyrynsalmella.

Syksyllä 2018 ensi-iltansa saivat teossarjan ensimmäiset osat: SELF HELP-kirja, joka oli esillä Fennia-korttelissa Räpiköintiä-näyttelyssä joulukuussa kolme viikkoa sekä luentoperformanssi “Vartti ei-minkään tekemisestä / 15 minutes about not doing anything”. Performanssia esitettiin kolme kertaa, Galleria Lapinlahdessa Preaching for the choir – näyttelyn yhteydessä 17.10. ja 27.10.2018 sekä Global Flood – näyttelyssä 15.12.2018

Vuodesta 2019 eteenpäin —> SELF HELP jatkaa pienten huomioiden ja performanssien sarjaa erilaisissa muodoissa ja yhteistöissä. Tulevien osien otsikoita voivat olla mm.Keräily, Kotoutuminen, Sommittelu&Yhdistely, Välit&Vahingot, Odottelu, Haparointi&Korjailu, Kommentointi, Varastaminen, Sota itseä vastaan, Toinen ympäristönä, Armo, Rajat & Huoli, Atomi, Eudaimonia, Leipominen sekä Tarinoita itsen synnystä.

. . .

I WANT TO SAVE THE WORLD TO SAVE MYSELF

I WANT TO SAVE MYSELF TO SAVE THE WORLD

SENSE OF SELF NEEDS HELP

. . .

Työryhmä: esitystaiteilija & skenografi Milla Martikainen sekä vaihtuvia vierailijoita

. . .

Esitys: “Vartti ei-minkään tekemisestä” / kuva: Kastehelmi Korpijaakko