Rasvaesitys syntyy halusta muuttaa käsitystä ja kokemusta kehon rasvasta. Rasvaa pelätään ja toisaalta siihen suojaudutaan maailmalta emotionaalisesti.

Rasva on yhteiskunnan omistamaa.

Rasvan uhka liittyy sen liiallisena kertymisenä aiheuttamiin sairauksiin, mutta pitkälti myös perinteisiin länsimaisiin kauneusihanteisiin, joihin tanssitaidekin vahvasti rakentuu. Rasvan positiiviset tehtävät jäävät kulttuurissamme usein huomiotta. Rasva pehmentää kehoon kohdistuvia iskuja, lämmittää, on liukastemainen neste yhteydessä faskiaan ja sidekudoksiin sekä varastoi potentiaalista energiaa.

Rasvakudos tekee kehosta tilavan ja kolmiulotteisen, ihminen ottaa tilaa. Rasvaesitys on vyöryvä, vaarallinen, riemukas, härski, häpeilemättömästi tilaa ottava, kehollinen ja kiiltävä rasvamaanvyörymä.

Rasvaesitys on tanssiesitys. Siinä höllytetään, hyllytellään, värisytetään ja keinutellaan kehonosia, joihin rasva kertyy ja kehonosia, joita rasva suloisesti suojaa.

Rasvaa lähestytään poliittisena, kokemuksellisena, materiaalisena ja fysiologisena todellisuutena.
Kulttuurisesti rakentuneet monimutkaiset suhteemme hieroutuvat rasvamateriaalin aineellista mykkyyttä vastaan. Kysymme millaisia kehollisia tiloja ja yhdessäolon muotoja rasvakudos ja rasvamolekyylit ehdottavat sekä esiintyjien kesken että yhteydessä katsojiin.

Rasva varastoituu hitaasti ja sitoo paljon energiaa. Työskentelymme noudattaa rasvan varastoitumisen logiikkaa ja työskentelemme pitkäjänteisesti kahden vuoden ajan. Rasvaesitys on ensimmäinen osa tanssiesitysten sarjaa, jossa käsittelemme ruumiin eri materiaalisuuksia ja niistä avautuvia merkityksiä.

Työryhmä:

Elina Hauta-aho – tanssija, koreografi

Kaisa Kukkonen – tanssija, koreografi

Milla Martikainen – tanssija, tila-ja valosuunnittelija

Kati Raatikainen – tanssija, koreografi

Aikataulu ja tuotantokehys: Ensi-ilta syksyllä 2021