• maailmanparas4
  • maailmanparas2
  • maailmanparas3

Jukka Heinänen: MAAILMAN PARAS – eli “virtuaali” ja “kyborgit” kehittyneessä kapitalismissa.
Kantaesitys 19.9.2007 KIASMA -teatterissa

Teksti: Jukka Heinänen
Ohjaus: Mikko Kanninen
Lavastus ja puvut: Ruska Schönberg
Valosuunnittelu: Tomi Suovankoski
Musiikki & video: PINK TWINS

Näyttelijät: Mikko Kanninen, Ruska Schönberg, Henry Hanikka, Erja Manto, Heidi Kiviharju, Topi Makkonen, Siiri Scott

MAAILMAN PARAS on kiteytymä maailmaa hallitsevasta yleisestä lasvegasiaatiosta, kaiken muuttumisesta mahdollisuuksiksi todennäköisyyksien ja rahalla mitattavien parametrien mukaan. Esitys pyrkii purkamaan erästä kapitalismin oireellisinta ilmentymää: addiktiota peliin, pelaamiseen ja tässä pelissä parhaana olemiseen eli yleensä kaipuuta siihen että lopulta sitten kuitenkin on last man standing” “Kapitalismin teatteri houkuttelee osallistumaan ja pelottelee sillä, että jäät ulkopuolelle, kokemusta, puheenaihetta, mahdollisuutta vaille. Ulkopuolelle, aavikolle seisomaan. Addikti, joka lopettaa käyttämisen, tuntee olonsa äärimmäisen tyhjäksi ja ulkopuoliseksi. Kuinka tärkeä osallistumisen akti onkaan päivittäinen ostaminen nykyään? Jos emme saisi käydä kaupoissa (edes virtuaalisissa), vinguttaa korttia, avata pakkauksia, emmekö tuntisikin olomme hylätyiksi? Rahan täytyy kiertää, öljyn täytyy virrata, ihmisten täytyy tavoitella päävoittoja, muuten… mitä?

Esitys pyrkii tekemään näkyväksi joitakin niistä mekanismeista, joilla kapitalistinen teatteri roolittaa meitä osaksi itseään. Yhtenä tarkoituksena on tuottaa katsojassa mielihyvää siitä, että tämän ei tarvitse osallistua peliin.

Tärkeää on myös muistaa kaiken tälaisen sisällä oleva pyhä, universaali esim. pelaajan ainutlaatuinen kehollinen olemassaolon kokemus. Hänen omaperäinen tapansa olla maailmassa.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.