• antroposeeni1
  • antroposeeni2
  • antroposeeni3
  • antroposeeni4
  • antroposeeni5
  • antroposeeni6

Työryhmä:
Jyrki Pylväs, Yuko Takeda, Tuomo Karvonen, Matti Luhtala, Aki Ala-Kokko, Reina Magica, Tanja Bastamow, Laura Haapakangas, Petteri Mäkinen, Tuuli Ahonen, Teemu Hyvönen, Ville Hyvönen, Vesa Palomäki, Sanja Kangas, Outi Sunila

Kotisivut:
antroposeeni.fi
facebook.com/antroposeeni

Arilyn:
arilyn.fi

Yhteistyökumppanit:
Robust North
Fruitcake Helsinki
Sankariliiga


ANTROPOSEENI

Mobiilipeli vie fantasiamatkalle Toiseen Helsinkiin

Something woke me up last night. I got a strange feeling that something important is going to happen soon. I had to go outside. After some time I could calm down, the alertness disappearing like a dream. I kept walking. The last taxis of the night turned into the first buses of the morning. The city was yawning and stretching its arms.
– Keiko Kinosita 2.9.2014, Facebook-päivitys

Antroposeeni on kaupunkitilaan sijoittuva kokemuksellinen monitaideteos, monitodellisuuspeli ajasta, muistista ja tulevaisuuden aaveista. Se yhdistää esittävää taidetta ja digitaalista mediaa uudessa muodossa. Mobiilipelinä koettava kokoelma tarinoita ja elämyksiä vie pelaajan matkalle Toiseen Helsinkiin.
Pelin keskushahmo on Keiko Kinosita, Helsinkiin kadonnut kummitustarinoiden kerääjä. Kadonneen japanittaren jälkiä seuratessaan pelaaja kokoaa oman outojen tarinoiden kokoelmansa ja tutustuu samalla Helsingin vähemmän tunnettuun historiaan: aaveisiin, rikostapauksiin ja kaupunkilegendoihin. Kaupunki – sen historia, nykyisyys ja tulevaisuus – on tarinan päähenkilö.

Antroposeeni hyödyntää kokonaisvaltaisesti älypuhelinteknologian mahdollisuuksia. Audiona tulevien vihjeiden, GPS-paikannustietojen ja kameran avulla pelaaja löytää peliin liittyvät kohteet. Ne käynnistävät laitteen kautta koettavan uuden näkymän ja tarinan. Mitä pidemmälle peli etenee, sitä enemmän pelaaja tuntee kaupunkiin liittyviä tarinoita. Palkintona pisimmälle asti pääseville pelaajille ovat pienet taide-esineet, pääsyt erikoisiin paikkoihin, yllätysjuhlat tai pienet, eksklusiiviset esitykset. Pelissä voi siis voittaa ainutlaatuisia elämyksiä.

Antroposeeni on viimeinen osa Circus Maximuksen teknologia-aiheisten teosten sarjassa, jonka aikaisempia osia olivat Aphelion eli 86. maaliskuuta (esitys, 2005), Mekanogenesis (tilateos, 2007), Uncanny Valley (esitys, 2008-2011), Kaironautilos (tilateos, 2010) ja Ihmisen tila – The Human Condition (esitys/mediateos, 2012).Kaikkia teoksia yhdistävänä tekijänä ovat olleet teknologian ja ihmisyyden sidos ja teknologian keskeinen osa teosten toteutuksessa.
Antroposeeni on viimeinen osa Circus Maximuksen teknologia-aiheisten teosten sarjassa, jonka aikaisempia osia olivat Aphelion eli 86. maaliskuuta (esitys, 2005), Mekanogenesis (tilateos, 2007), Uncanny Valley (esitys, 2008-2011), Kaironautilos (tilateos, 2010) ja Ihmisen tila – The Human Condition (esitys/mediateos, 2012).

Antroposeeni-teos on ollut työn alla vuodesta 2013 alkaen. Alkutaipaleella kehitystyö keskittyi taustatarinan ja hahmojen kehitykseen, sitten estetiikan ja tekniikan tutkimiseen. Vuonna 2014 alkoi reittien ja teknisen toteutuksen valmistelu ja keväästä 2015 alkaen työryhmä on kuvannut varsinaista tarinamateriaalia. Matkan varrella työryhmän kokoonpano on muuttunut hyvin orgaanisesti ja mukaan on tarttunut uusia yhteistyökumppaneita. Pelin toimiva prototyyppi valmistui elokuussa 2015 ja pelin julkaisu tapahtunee alkuvuodesta 2016.

Antroposeenia varten on myös tehty pieniä erillisteoksia, joista on saanut esimakua tulevasta. Näitä erillisteoksia on voinut kokeilla Arilyn-sovelluksen kautta mm. Rautatieaseman metroasemalla osana taidemuseo EMMAn Out of Sight -virtuaalinäyttelyä, Orimattilan Villa Roosa -gallerian Tosi/Epätosi-kesänäyttelyssä ja Tampereen Tullikamarilla.

Vuoden 2015 aikana Antroposeeni nähdään vielä ainakin Tampereella Mindtrek Openmind-seminaarissa, johon työryhmä valmistaa minipelin Tampereen Tullintorin ympäristöön.

Tykkäämällä Antroposeenin Facebook-sivusta pysyt parhaiuten ajan tasalla projektin vaiheista!
facebook.com/antroposeeni

Lisätietoa Antroposeenista antaa:
Jyrki Pylväs
Taiteellinen johtaja
+358-40-5104959
jpylvas(a)gmail.com