Räpiköintiä – esitysinstallaatio

Posted on Nov 9, 2018
Räpiköintiä – esitysinstallaatio

— Miten taidetta tehdään? Mitä taide on työnä? Miten sitä mitataan?

Tervetuloa räpiköimään Circus Maximuksen kanssa väliaikaiseen Tilaan Fennia-korttelin entisessä verovirastossa Kaisaniemessä 15.11. -2.12.2018.

Räpiköintiä on esitysinstallaatio, joka kokoaa yhteen tilaan tilattoman teatteri Circus Maximuksen vuoden 2018 toimintaa: taiteellista ohjelmistoa sekä taiteellista yhdistystoimintaa eli Räpiköintiä – hankkeen.

Tilassa esitellään vuoden aikana tapahtuneita taiteellisia ulostuloja sekä ajatuksia siitä, miltä tuntuu, kun taiteen arvo ja merkitys mitataan rahassa, minkälaista taidetta rahoitusmallit ehdottavat ja mikä jää näkymättömäksi taiteen rahoituksessa ja puheessa taiteilijoiden työstä.

Teoskokonaisuuden toteuttaa Teatteri Circus Maximus, joka on vuonna 1998 rekisteröity vapaa yhdistysmuotoinen ammattiteatteri. Kuudelle yhdistyksen taiteilijalle maksettiin kuukauden taiteilijapalkka, joka mahdollistaa työskentelyn yhdistyksessä sekä tämän työn reunaehtojen, merkityksen, arvon ja vaikutuksen miettimisen kuukauden ajan. Räpiköintiä 2018 -näyttely kokoaa nämä ajatukset yhteen tilaan ja kutsuu ohikulkijoita, taiteilijoita ja teatterialan toimijoita osallistumaan näyttelyn keskusteluihin ja tapahtumiin.

Räpiköintiä 2018 on ele, jolla tuoda esiin taiteen tekemisen ylijäämää, harmaita alueita, epäonnistuneita ja keskeneräisiä tekoja, alitajuista pöytälaatikkoa, yhteistä hapuilua ja erilaisia hauraita toiveita siitä, miten ja miksi taidetta tehdään. Räpiköintiä – teokset käsittelevät eri näkökulmista käsin erilaisia luovia strategioita, jotka mahdollistavat taiteellisen työn tekemistä, kuten mm. Rakennetietoisuus, Tilan tekeminen, Alisuoriutuminen, Vatulointi, Hapuilu, Poistuminen, Hiekoittaminen, Kikkailu, Luovuttaminen, Kierto, Solidaarisuus, Uhriutuminen, Supistaminen, Lokeroiminen, Syyllistäminen, Julkistaminen, Uppoaminen ja Antautuminen.

— Mitä on olla tietoinen omasta etuoikeutetusta positiosta taiteilijana, mutta mitä työlle tapahtuu, kun teosten rahoituksesta leikataan? Mitä tehdä, kun rahoitus ei tue odotettua lopputulosta? Minne kaikki leikattu taide menee?

Räpiköintiä – esitysinstallaatio