Circus Maximuksen kuunnelma Alan Turingista Radioteatterin valiouusintana 15. ja 16.2.

Posted on Feb 11, 2015

turing

su 15.2. klo 15.00 ja ma 16.2. klo 19.03 / Yle Radio 1

Turing – matka tietokoneen keksijän mieleen

Mies, Alan Turing kertaa ajatuksissaan elämäänsä. Miten lapsena oli jo tärkeää tietää ”tarkka lukumäärä,” millainen oli ensi-ihastuminen mieheen, miten asiat voidaan aina purkaa mahdollisimman yksinkertaisiin osiinsa, mutta miten kihlaus naiseen purkautuu, miten ihmisen mieli on mallinnettavissa matemaattisin keinoin. Mutta mitä ihmismieli on?

Alan Turing (1912-54) oli brittiläinen matemaatikko ja tutkija. Hän keksi jo 23-vuotiaana tietokoneen toimintaperiaatteen ja onnistui purkamaan toisen maailmansodan aikana saksalaisten Enigma-salakirjoituskoodin.

Homous oli Turingin kannalta kohtalokasta. Hänet tuomittiin suhteistaan miehiin ja vainot jatkuivat hänen kuolemaansa saakka. Turingin ansiot tunnustettiin vasta 50 vuoden päästä hänen kuolemansa jälkeen.

Helmikuun loppupuolella saa Suomen ensi-iltansa myös Alan Turingista tehty, paljon kiitosta saanut elokuva, jossa pääosaa näyttelee Benedict Cumberbatch. Radioteatterissa Alan Turingia näyttelee Jussi Lehtonen.

Radioteatterille kirjoittaneet Miko Jaakkola ja Jussi Lehtonen. Ohjaus: Miko Jaakkola. Musiikin ohjaus ja äänisuunnittelu: Jussi Saivo. Säveltäjät: Tomi Kosonen ja Mika Rättö. Muusikot: Tomi Kosonen, Mika Rättö ja Tomi Leppänen. Teatteri Circus Maximuksen ja Radioteatterin yhteistuotanto. Valiouusinta vuodelta 2002.